Lojsan Hjorth förnyar sitt lantställe med ett exklusivt ekkök
Ett av våra projekt är ett stilfullt kök i modell Frillen i ek, designat och sålt av vår återförsäljare Ett Vackert Kök i Stockholm.
I Europa rasade andra världskriget för fullt. Bröderna David, Ragnar och Lennart Jonsson från småländska Lidhult låg inkallade på olika håll för att försvara Sveriges gränser.
När inte den militära plikten kallade arbetade de vid Ernlids Träförädling. På kvällar och helger utvecklade de samtidigt en liten verksamhet med några kolugnar för tillverkning av gengas. I en vördsamt hållen skrivelse till Statens Bränslekommission ansökte de om ett ringa bidrag för att komma igång med verksamheten.
Företagstänkandet och idérikedomen fanns där redan i början av 1940-talet. Under några år sålde bröderna kvalitetsmöbler i en butik som inhystes i byggmästare Sanérs källare. Lokalen fanns under Adolfssons Skrädderi. Men att starta företag, samtidigt som man försvarar landet, innebär givetvis en del problem. Hur skulle de exempelvis sköta kontakterna med varandra när de var förlagda på olika håll. Lösningen var givetvis att skicka brev till varandra, och ett utdrag ur brevväxlingen visar hur de första fröna till det som sedermera blev Bröderna Jonssons Träindustri i Lidhult växte fram.
Året var 1944
Tillverkningen av olika träprodukter startade i blygsam skala. Bröderna arbetade fortfarande på Ernlids Träförädling och den egna verksamheten sköttes på lediga stunder.
Men beställningarna ökade och kunderna uppskattade brödernas olika produkter. 1944 var det dags att på allvar starta företaget Handelsbolaget Bröderna Jonssons Träindustri. Den fjärde brodern, Sture, blev delägare på 60-talet, när företaget omvandlades till AB Bröderna Jonssons Träindustri, som fortfarande är namnet på det producerande bolaget.
Från början tillverkades i princip allt som kunderna frågade efter. Leksaker, barnstolar, diskställ, kvastskaft, strykbrädor, trädgårdsmöbler, lock till toalettstolar och mycket mer fann vägar till en allt större kundkrets. En något udda leverans var tältpinnar för tältförläggningar i Libanon. Totalt tillverkades över 144 000 tältpinnar och varje tältpinne passerade genom nio maskiner innan de var klara.
Blev kallade Lidhult
Det var först när företaget anslöt sig till Snickerifabrikernas Riksförbund (SNIRI, numera TMF), som namnet Lidhults började användas. I samband med att köken visades upp på olika villamässor började kollegorna i branschen, med stor respekt, använda namnet ”Lidhult” och ”Lidhultskök” om smålänningarna från gränstrakterna ner mot Halland. Då föddes också idén om att låta vårt ortsnamn bli synonymt med de köksinredningar som tillverkades. Namnet Lidhults Kök och Interiör talar direkt om att företaget specialiserat sig på kök och inredningar och att vi finns i Lidhult. Det är här vi skapat våra kärnvärden och det är här vår historia har byggts upp. År efter år har företaget utvecklats i och med bygden. Kärnvärdena är Lidhults samlade förmåga att genom handling nå uppsatta mål – och skapa resultat.
Läs mer om vår historia: Vår historia